Hot spark
Image default
Toerisme

Bokrijk: openluchtmuseum

bokrijk fietsen

Het dorp Borijk staat bekend om zijn grootschalige openluchtmuseum, dat tot het begin van de twintigste eeuw gewijd is aan het leven van de dorpelingen in Vlaanderen. De museumstukken zijn ondergebracht in een park omgeven door bossen en weilanden op de heuvels. De dichtstbijzijnde stad, Hasselt, ligt 10 kilometer ten noordoosten van hier. Het museum werd in 1953 opgericht door de provinciale overheid. In de middeleeuwen verschenen hier de eerste nederzettingen van boeren en de eerste akkers. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze gronden door de Belgische Boerenbond gebruikt voor landbouwexperimenten.

Het museum heeft ongeveer honderd gereconstrueerde gebouwen uit verschillende tijdperken, ze zijn volgens geografisch principe in drie groepen verdeeld. Hier zie je oude boerderijen, pakhuizen, ambachtelijke werkplaatsen.

Het museumpersoneel, gekleed in outfits uit vervlogen tijden, zal vertellen hoe het leven van boeren en ambachtslieden in vroeger tijden werd opgebouwd.

In 2016 opende het Borijkpark in België een betonnen fietspad van 212 meter lang dat dwars over het meer loopt. Op de diepste plek is het anderhalve meter “verdronken” in het water, waardoor het voor de toeschouwer lijkt dat mensen op de fiets ook daadwerkelijk aan het zwemmen zijn.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html