Hot spark
Image default
Recreation / Autos

Het theorie examen

Het theorie examen van het CBR bestaat uit een vast aantal vragen, verdeeld over twee onderdelen. De twee onderdelen die in het theorie examen voorkomen zijn gevaarherkenning en verkeersregels en verkeersinzicht. Alles over deze twee onderdelen en meer over het theorie examen lees je in dit artikel.

 

Gevaarherkenning

Gevaarherkenning is het eerste gedeelte van het theorie examen. Dit bestaat uit 25 vragen die jouw kennis over gevaarherkenning toetsen. Tijdens het examen krijg je foto’s te zien van situaties waarin je moet inbeelden dat jij de bestuurder bent van de auto. Bij elke situatie die je te zien krijgt, krijg je drie antwoordmogelijkheden: niets doen, gas los en remmen. Hier moet je uit kiezen en er is maar een goed antwoord.

 

Verkeersregels en verkeersinzicht

Het tweede deel van het theorie examen gaat over jouw kennis van de verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt hier 40 vragen die bijvoorbeeld gaan over de snelheid die je maximaal mag rijden of wat bepaalde verkeersborden betekenen. Voor dit onderdeel is kennis over de theorie dus zeer belangrijk.

 

Slagen voor het theorie examen

Je slaagt niet zomaar voor het CBR theorie examen, maar weinig mensen lukt dit in een keer. Bovengenoemde onderdelen moet allebei met een voldoende worden afgesloten. Een voldoende voor gevaarherkenning krijg je als je minimaal 13 van de 25 vragen goed hebt. Een voldoende halen voor verkeersregels en verkeersinzicht is een stuk lastiger. Voor dit deel moet je minimaal 35 van de 40 vragen goed hebben. Dit betekent dat je ruim 87% goed moet hebben.

 

Direct na het maken van je examen zie je een duim op je scherm. Als deze omhoog staat ben je geslaagd en als de duim naar beneden staat ben je helaas gezakt. Wanneer je geslaagd bent ontvang je het theorie certificaat. Het theorie certificaat is 18 maanden geldig. Binnen deze 18 maanden moet je het praktijk examen halen, anders moet het theorie examen opnieuw gehaald worden.