Hot spark
Image default
Bedrijven

Voor- en nadelen van een urenlijst

Het is gebruikelijk in een werkomgeving om je uren te registeren, of je nou ZZP’er bent of voor een baas werkt. Als je heel specifiek aan de slag gaat met een urenlijst en tot de minuten of seconden toe nauwkeurig registreert, kan dit echter niet alleen positieve maar ook nadelige effecten hebben. De positieve effecten spreken misschien voor zich. Je bent efficiënt doordat je inzicht krijgt in wat je allemaal doet en je kunt makkelijk je uren verantwoorden naar bijvoorbeeld de belastingdienst. De nadelige effecten zijn echter niet altijd even duidelijk.

Urenlijst en nadelen

De nadelen van een urenlijst zijn eigenlijk ook vrij makkelijk uit te leggen. Stel je hebt een bedrijf waarbij je in dienst bent en dat bedrijf geeft je bepaalde targets om te halen. Targets zijn leuk en aardig totdat ze onhaalbaar of onmenselijk voelen. Als je de hele tijd bezig moet zijn omdat een bedrijf eigenlijk wilt dat je van de acht uur die je betaald krijgt ook daadwerkelijk acht uur moet kunnen verantwoorden aan krappe targets, dan wordt werk opeens een stuk minder leuk. Een urenlijst moet niet aanvoelen alsof je continu wordt gecontroleerd. Het moet een evenredige uitwisseling zijn tussen uren die je hebt gewerkt voor geld.

Hoe voorkom je een negatieve bijsmaak dan?

Om negativiteit over een urenlijst te voorkomen moet je eigenlijk twee dingen doen. Allereerst honderd procent eerlijk naar jezelf kijken of je niet te veel vraagt van werknemers. Werknemers daarentegen moeten eerlijk naar zichzelf kijken of ze niet te weinig doen. Het tweede wat je daarom moet doen is goed communiceren met elkaar over de workload. Dit kan door korte enquêtes op de werkvloer, maar ook door persoonlijk in gesprek te gaan. Zo zorg je dat iedereen zich prettig voelt bij de gewerkte uren en de prestaties die geleverd moeten worden.

https://keeping.nl/urenlijst