Hot spark
Image default
Recreation / Autos

Speciale mondzorg

Bij normale bezoeken aan de tandarts of problemen kun je gewoon naar de plaatselijke tandarts gaan. Controle, reiniging of een gaatje vullen is geen probleem. Voor grotere problemen moet je naar een gespecialiseerde tandarts die na de tandarts opleiding nog een specialisatie heeft gedaan. Welke gespecialiseerde tandartsen zijn er eigenlijk en wat doen ze nu precies?

Na de universitaire opleiding tot tandarts heb je de keuze om nog een specialisatie te kiezen. Ten eerste heb je de angsttandarts die mensen met extreme angst voor de tandarts helpt. Ze nemen de tijd en leggen alles goed uit. Er heerst onder veel mensen angst voor een bezoek aan de tandarts en daarom is dat een goede keuze. Je kunt je als tandarts dus specialiseren in deze tak van de mondzorg.  

De endodontoloog houdt zich bezig met wortelkanaalbehandelingen die ingewikkeld zijn. Normale tandartsen kunnen kleine behandelingen ook doen maar vaak wordt je wel doorverwezen naar iemand die daar in is gespecialiseerd. Een gnatholoog is iemand die zich bezighoudt bij mensen met pijn met kauwen en kaakklachten. Dit zie je niet zo vaak maar er is wel zeker een specialisatie van. Een implantoloog is iemand die implantaten zet. Deze tak zie je wel vaker voorkomen en vaak kan een tandarts deze behandeling doen omdat dit een vaak gekozen specialisatie is. Een orthodontist is misschien wel een bekende term. Deze zorgt er voor dat tanden die scheef zijn of groeien recht worden gezet. Bij kinderen is dit vaak het geval maar ook volwassenen kunnen met klachten naar deze specialist toe als diegene toch nog een beugel wilt nemen.  Een kaakchirurg ontbreekt nog in dit lijstje. Deze chirurg kan complexe operaties aan de kaak doen. Denk aan een scheve kaak, of door een ongeluk gebroken kaak die gecorrigeerd moet worden. Dan wordt je vaak doorverwezen naar een kaakchirurg net als bij kincorrecties. Voor vergoedingen moet je bij de zorgverzekeraar kijken.

https://www.orfeokliniek.nl/