Hot spark
Image default
Bedrijven

Ondernemen: wanneer hulp inschakelen van een notaris?

Er komt van alles kijken bij een onderneming. Veel kun je misschien zelf doen, maar bij sommige zaken is het handig om een deskundige in te schakelen. Een voorbeeld van zo’n deskundige is een notaris. Deze kan je bij verschillende (financiële) zaken helpen als ondernemer. In deze blog lees je meer over wanneer het als ondernemer zo al handig kan zijn om een notaris in te schakelen.

Het kiezen van een rechtsvorm

Als je een onderneming begint, kies je voor een bepaalde rechtsvorm waarmee deze onderneming bestuurd zal worden. De verschillende rechtsvormen in Nederlands zijn een eenmanszaak, een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap, een maatschap, een besloten vennootschap, een naamloze vennootschap, een vereniging, een coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij en een stichting. Deze rechtsvormen bepalen zaken als de aansprakelijkheid voor schulden en de fiscale verplichtingen van het bedrijf. Zo ben je met een eenmanszaak bijvoorbeeld met je privévermogen aansprakelijk voor schulden en bij een besloten genootschap bijvoorbeeld niet. Er zitten allerlei haken en ogen aan rechtsvormen en een notaris weet hier het fijne van. Vandaar dat het kiezen van een rechtsvorm een goede gelegenheid is om een notaris in te schakelen; de notaris kan dan kijken naar de specifieke omstandigheden omtrent de onderneming en kan vervolgens adviseren welke rechtsvorm hier het gunstigste voor is.

Dit geldt niet alleen voor wanneer je een onderneming start, maar ook voor wanneer veel dingen veranderd zijn in je onderneming en er bijvoorbeeld bedrijfsgroei heeft opgetreden of wanneer je persoonlijke situatie is veranderd. Misschien is de bedrijfsvorm die je op dat moment voert dan niet meer de meest geschikte. Een notaris kan hier wederom naar kijken en advies over geven.

Bedrijfsovername

Ook het kopen van een bedrijf is een complex proces. Vandaar dat ook in dit geval het gunstig kan zijn om een deskundige in te schakelen, namelijk een notaris. Een notaris kan hierbij advies geven en begeleiden tijdens het aankoopproces, eventuele joint ventures of fusies. Ook kan de notaris onderzoek doen naar het bedrijf om te kijken hoe het in elkaar zit en of het geschikt is om over te nemen. Verder kan een notaris een overnameovereenkomst opstellen met eventuele garanties en kan hij helpen met het sluiten van een goede deal.