Hot spark
Image default
Woningen

Hoe poets je marmer?

Marmeren vloeren, muren en werkbladen zijn een investering die het beschermen waard zijn. Gebruik deze bescherming, schoonmaak- en vlek bestrijding strategieën om de klassieke schoonheid van marmeren oppervlakken te preserveren.

 

Veilig marmer reinigen zonder het te beschadigen

Marmeren oppervlakken moeten worden schoongemaakt m.b.v. zachte katoenen doeken en zuivere poetsmoppen, met neutrale reinigingsmiddelen, een mild vloeibaar afwasmiddel gemengd met water, of steenreinigers.

 

Als je voor de makkelijke weg wilt gaan, probeer dan een in de handel verkrijgbare steenreiniger. Je kan een spray die dagelijks veilig kan worden gebruikt om marmeren oppervlakken schoon te maken kopen, zoals werkbladen, marmeren vloer schoonmaken en douchewanden.

 

Maak je liever je eigen product? wij adviseren om 25 milliliter isopropyl alcohol toe te voegen aan een spuitfles van 1 liter en de fles te vullen met water om een schoonmaakmiddel voor marmeren oppervlakken te maken. Als er meer kracht nodig is, dan is een druppel van een organisch vloeibaar afwasmiddel aan de mix toe te voegen.

 

Droog na het wassen, marmeren oppervlakken onmiddellijk af met een zachte doek om strepen en watervlekken te voorkomen; gebruik een wrijvende beweging om de glans op te poetsen.

 

Voor marmeren douchewanden is meer aandacht nodig. We raden je aan om zeepresten te voorkomen door na elke douchebeurt de douchewanden te reinigen met een trekker. Als het vuil niet met een wisser kan worden verwijderd, probeer dan een product dat is ontwikkeld voor dieptereiniging van marmer of gebruik droog stoom om het vuil af te breken.

 

Vlekken verwijderen

Als je per ongeluk een vlek hebt veroorzaakt op een marmeren blad, dan is het belangrijkst dat je direct in actie komt en de vlek niet laat intrekken. Om vlekken te laten verdwijnen heb je het volgende nodig:

  • Een zachte doek of spons. Gebruik nooit een schuursponsje!
  • Een droge doek of zeem
  • Een beetje geduld
  • Schoon water
  • Natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals zuiveringszout
  • Plastic of vershoudfolie

 

Tenslotte kunt je marmer ook impregneren. Hiervoor zijn middelen verkrijgbaar bij speciaalzaken. Door het marmer te impregneren wordt het beter bestand tegen vocht en vuil.

https://omnimar.nl/blog/post/marmeren-vloer-schoonmaken