Hot spark
Image default
Bedrijven

Gevolgen van een corona boete

Voordat je denkt dat het misschien toch wel mogelijk is om thuis een feestje te geven of om zonder mondkapje te reizen met het openbaar vervoer, is het verstandig om te kijken naar de gevolgen die verbonden zitten aan deze overtredingen van de coronaregels. Zo zorg je ervoor dat je je bewust bent van de consequenties, waardoor een corona boete aanvechten niet nodig zal zijn.

Gevolgen voor strafblad

Wat veel mensen misschien niet weten, is dat een corona boete niet alleen ten koste gaat van je portemonnee, maar ook van je justitieel dossier. Iedereen die een overtreding begaat, zal in dit dossier, beter bekend als strafblad, een aantekening ontvangen. Dit geldt ook voor kleine coronaboetes, zoals die onder de 390 euro. Echter betekent één aantekening niet dat er gevolgen zijn voor het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit is alleen bij herhaalde overtredingen van toepassing, maar zelfs dan hoeft dit niet zo te zijn. Als jou toch een VOG geweigerd wordt, heeft dit veel gevolgen voor het zoeken naar een baan. Zo kan het zijn dat je niet wordt aangenomen tot een functie in de zorg op basis van een geweigerde VOG. Daarboven duurt het vijf jaar totdat deze aantekening niet meer wordt meegerekend, waardoor het extra nadelig kan zijn voor jongeren die bijvoorbeeld in de zorg willen werken. 

Financiële gevolgen

Als je een corona boete krijgt, maar niet kan betalen vanwege de gevolgen van de coronacrisis of door andere financiële problemen, kan je uitstel van de boete vragen. Zo hoef je de boete niet te betalen binnen de gestelde termijn, maar heb je langer de tijd om dit te kunnen veroorloven.

Misschien heb je toch het gevoel dat je een ongerechtvaardigde boete hebt ontvangen. Een corona boete aanvechten is altijd mogelijk. Dit wordt gedaan bij een groot gedeelte van de corona boetes, omdat veel boetes niet juridisch verantwoord kunnen worden.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/corona-boete-aanvechten/