Hot spark
Image default
Tuin en buitenleven

De 3 belangrijkste eigenschappen die Douglas hout zo populair maken

Iedereen die op zoek gaat naar het beste tuinhout voor het bouwen van een schuur, pergola, schutting of overkapping komt Douglas hout tegen. Douglas hout is één van de meest populaire houtsoorten. En dat komt door een aantal kenmerkende eigenschappen van deze houtsoort. In dit artikel meer uitleg over de belangrijkste vier eigenschappen van Douglas hout die de populariteit van deze mooie houtsoort verklaren.

1: Een harde houtsoort uit Europa

Wanneer je een schutting of een tuinhuisje met veranda gaat bouwen heb je een stevige constructie nodig. Hardhoutsoorten zijn dan aan te raden maar veel soorten, zoals Eiken of Teak, is behoorlijk prijzig. Dat komt deels doordat deze houtsoorten van elders in de wereld aangevoerd moeten worden. Douglas hout is de hardste naaldhoutsoort in Europa. Veel van het hout wordt gewonnen in Noord Europa en dat scheelt flink in de transportkosten. Bovendien is Douglas hout vrijwel overal verkrijgbaar en kun je het bijvoorbeeld bij je lokale houthandel in Roosendaal inkopen.

2: Lange levensduur door een hoge concentratie van kernhout

Een van de redenen dat tuinhuizen van Douglas hout worden gemaakt is de grote hoeveelheid kernhout van Douglas. Dit is het hout in het binnenste van de boom en dat is zwaarder en steviger dan het zogenoemde spinthout aan de randen van het hout. Dankzij dit kernhout gaat Douglas hout zelf onbehandeld 10 tot 15 jaar mee.

3: Makkelijk te bewerken en te behandelen

Ondanks de stevigheid en de lange levensduur van Douglas hout is het een houtsoort die je eenvoudig kunt bewerken, zonder dat je daar al te specialistisch gereedschap voor nodig hebt. Je kunt Douglas hout in Roosendaal zelfs geschaafd en op maat bestellen.

Wil je de levensduur van het hout verlengen? Behandel het hout dan met beits. Dit kan de levensduur van het hout verlengen tot wel 20 jaar!