Hot spark
Image default
Recreation / Autos

Ben je op zoek naar onderdelen van Engelse automerken?

Rover, Jaguar MINI: Groot-Brittannië heeft een aantal grote automerken geproduceerd. Maar hoeveel “Britsheid” zit er vandaag de dag nog in? De Engelse automarkt was vroeger goed afgeschermd van buitenlandse autofabrikanten door links verkeer. Met de huidige flexibiliteit van de autofabrikanten kan een auto met rechtse besturing echter zonder extra kosten worden geproduceerd – wat ook de situatie op de Engelse automarkt aanzienlijk heeft veranderd. De markt is nu open en in de concurrentiestrijd hebben veel zwakke punten van de Engelse autofabrikanten geleid tot hun insolventie.

Een klassiek voorbeeld is de autofabrikant Rover met een voorheen groot marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de fusies met Honda en BMW wegens de uitzichtloze situatie werden ontbonden, ging Rover failliet en werd de productie stopgezet. De merknaam Rover werd overgenomen door het Indiase bedrijf TATA Motors – net als de fabrikanten Jaguar en Land Rover.

De Mini, ooit ook gemaakt door Rover en een succesvolle cultwagen, bleef na de BWM-Rover scheiding bij BMW. Opel produceert de Opel modellen van Opel, die onder dit merk in Engeland worden gedistribueerd. Beide merken behoren tot de Amerikaanse General Motors Group.

Andere traditionele Engelse automerken met een zeer beperkte productie zijn Aston Martin, Bentley (nu onderdeel van VW) en Rolls Royce (onderdeel van BMW). Deze fabrikanten lijken niet langer levensvatbaar vanwege hun eigen economische kracht en zonder technologieoverdracht van de moedermaatschappijen. En in combinatie met de Brexit zal het voor de overige bedrijven niet eenvoudiger zijn, omdat de verkoop op de belangrijke EU-markt eronder zal lijden.

Engelse automerken: Bentley

Uitstekende luxe auto’s met een indrukwekkende Grand Touring geschiedenis. Van 1924 tot 2003 won Bentley zes keer de 24 studenten van Le Mans. Grote, met de hand gebouwde voertuigen worden wereldwijd verkocht via erkende dealers.

Bentayga, Continental Flying Spur, Continental Flying Spur, Continental GT en Mulsanne kunnen worden genoemd als een van de meest populaire modellen in het huidige aanbod. De meeste auto’s worden in Engeland gemaakt, maar sommige van de Continental Flying Spurs worden in Duitsland gemaakt.

Engelse automerken: Jaguar

Hoewel Jaguar werd gekocht door de Indiase reus Tata, behielden veel van zijn Britse topmanagers hun posities. Geen wonder dat dit merk nog steeds een briljant luxueus voertuig is voor een uitstekende rijervaring. Onder hen zijn juweeltjes zoals de charismatische sportauto F-Type en de topklasse F-Type Coupé, de langverwachte Jaguar XE en het hogere middenkader van de Salon Jaguar XF, die kan worden uitgeroepen tot de leider in zijn klasse, de moderne Grand Tourer XK en de futuristische diversiteit die de Salon XJ overtreft.

Engelse automerken: Land Rover

Land Rover, een van de toonaangevende Britse automerken, overleefde een aantal moeilijke periodes in zijn geschiedenis, waaronder recessies, brandstofcrises, betrouwbaarheidsproblemen en veranderingen van eigenaar. Afgezien van dit alles, het bedrijf produceert uitzonderlijke auto’s, die bekend staan om hun ontwerp en prestaties en topversnelling, Land Rover verwijst zelfs naar “De fabrikant van ’s werelds beste 4×4”.