Hot spark
Image default
Bedrijven

Alles over de koolmees

Wie kent de koolmees nu niet? Met zijn gele lijfje en een zwarte kruin, komt hij op verschillende plekken voor. Wat de koolmees zo leuk maakt, is dat dit vogeltje zeer gevarieerde zingt en natuurlijk mooi gekleurd is. Het is een zangvogel uit de familie van echte mezen. De koolmees komt vooral veel voor in loofbossen, maar ook in dorpen en steden is de koolmees zeer algemeen voorkomend. Soms wordt de koolmees verward met de pimpelmees. Maar de pimpelmees heeft geen zwarte kruin, maar een blauwe kruin.

Koolmees kastjes met jongen

Nestkastjes zijn voor een koolmees een fijne plek om te broeden. De koolmees is namelijk een holenbroeder. Die vinden het fijn om een nest in boomholtes of in koolmees kastjes te maken. Vaak tussen begin april en begin mei legt het vrouwtje 4 tot 12 eieren. Vervolgens duurt het broeden ongeveer twee weken.

Vanaf de geboorte vliegen de jongen meestal zo rond de 20e dag uit. Heel soms komt het voor dat een mees pas na 25 of 26 dagen uitvliegt. Jonge koolmezen moeten al snel zichzelf redden. Na het uitvliegen krijgen de mezen nog een paar weken begeleiding van de ouders, maar dan moeten ze zelf het eten zoeken.

Soms laten koolmezen hun legsel in de steek. Dan gaan ze later in het jaar, of het daar erop, een nieuw nest maken. Het lijkt erop dat dit dan vanuit een soort strategie wordt gedaan. De kans op het vroegtijdig verlaten van het nest is groter dan het nest weinig eieren heeft en het nest nog heel erg vers is. Mogelijk is het in de steek laten en later een nieuw nest maken, een strategie voor meer nageslacht.

Wat eten koolmezen?

In de winter staan er vooral veel olierijke zaden op de menukaart. Zo houden ze bijvoorbeeld erg van beukennoten. In de lente en zomer gaan ze meer voor eiwitrijk voedsel. Denk daarbij aan rupsen, insecten, spinnen en larven. In de voedselketen zie je dat de geboorte van de mezen samenvalt met een grote hoeveelheid van rupsen.

Koolmees bijvoeren: vetbollen te koop

Wil je in de winter koolmezen in de tuin? Dan zijn vetbollen een goede tip. Koolmezen maken namelijk flink gebruik van wat mensen aan extra eten bieden in de winter. Er zijn veel vetbollen te koop, ook vetbollen speciaal voor mezen. Dit noemen ze mezenbollen. Maar, gewone vetbollen trekken ook zeker koolmezen aan. Koolmezen zijn niet heel erg schuw. Zo is het soms zelfs mogelijk dat een koolmees een pinda uit de hand eet.

https://vogelvoerkopen.nl/nestkast-koolmees/