Hot spark
Image default
Woning en Tuin

Veilig monteren van zonnepanelen op een schuin dak

Wist je dat een groot deel van de zonnepanelen op een schuin dak fout zijn bevestigd? Dit brengt ernstige risico’s met zich mee. Hoe zit dit en hoe weet je dat jouw zonnepanelen wel veilig zijn bevestigd?

Het monteren van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak worden meestal gemonteerd met een klik en haaksysteem. Dit systeem wordt doorgaans aan de panlat bevestigd, en daar komen de zonnepanelen dan weer aan te hangen. Dit is best een gewicht en het komt wel eens voor dat de panlatten niet voldoende kwaliteit hebben. Ze kunnen het gewicht moeilijk aan. Wat er ook vaak misgaat, is dat er tenminste elke zestig centimeter een haak moet worden bevestigd. Hier houden niet alle monteurs zich aan.

Lekkage

Worden de dakhaken niet juist geplaatst, dan is het ook mogelijk dat er lekkages ontstaan. Deze komen dan vooral vaak voor op zolder. Dit kan ook voor grote problemen zorgen bij de zonnepanelen. Als er kans is op lekkage, realiseer je dan ook dat er kans is op kortsluiting. Je hebt immers wel te maken met elektriciteit en dat gecombineerd met water, is niet goed. Afhankelijk van het type zonnepanelen en omvormer dat je hebt, kan dit zelfs voor brand of erger zorgen. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

Wat moet je doen?

Ben jij van plan om zonnepanelen op een schuin dak te laten plaatsen? Zorg dan dat je zaken doet met een installateur die de veiligheidsregels hanteert. Wil je weten of dit het geval is, vraag dan bijvoorbeeld referenties op of vraag naar een legplan. Zo kun je precies zien hoeveel haken er aan de panlatten worden bevestigd. Komt dit overeen met tenminste één per zestig centimeter? Dan is er minder risico.

Hoe groot is de kans op risico?

Je zou denken dat de kans op gevaren misschien klein is, maar dit is niet het geval. Het is relatief makkelijk om jezelf installateur van pv-installaties te noemen. Dit kan ook wanneer je de regels niet goed handhaaft. Hierdoor zijn er veel installateurs in Nederland die de zonnepanelen wel plaatsen, maar niet altijd volgens de strenge veiligheidseisen. Controleer dus goed met wie je zaken doet en bekijk ook de algemene voorwaarden. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk als de zonnepanelen worden geplaatst? Als je dit doet allemaal goed bekijkt, loop je al veel minder risico.