Hot spark
Image default
Sport

Medische opties voor de behandeling van een tennisarm: van medicatie tot interventies

 

Een tennisarm, ook bekend als laterale epicondylitis, kan een uitdagende aandoening zijn die pijn en ongemak veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog. Hoewel veel tennisarmen kunnen worden behandeld met thuiszorg en conservatieve maatregelen, zijn er situaties waarin medische interventie noodzakelijk is. In deze blogpost bespreken we verschillende medische opties die beschikbaar zijn voor de behandeling van een tennisarm, variërend van medicatie tot interventies voor ernstige gevallen.

1. Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen van een tennisarm te verlichten. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen of naproxen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Topische pijnstillers, zoals crèmes of gels, kunnen ook worden gebruikt om tijdelijke verlichting te bieden.

2. Corticosteroïde-injecties

Voor hardnekkige of ernstige gevallen kan een arts een corticosteroïde-injectie aanbevelen. Deze injectie levert een krachtig ontstekingsremmend medicijn rechtstreeks aan de pijnlijke plek in de elleboog. Het kan de ontsteking verminderen en verlichting bieden, maar het wordt over het algemeen als een tijdelijke oplossing beschouwd en mag niet herhaaldelijk worden gebruikt.

3. Extracorporale shockwave-therapie (ESWT)

ESWT is een niet-invasieve behandeling waarbij schokgolven worden gebruikt om de aangedane pees te stimuleren en het genezingsproces te bevorderen. Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van de elleboog. ESWT wordt meestal uitgevoerd als andere conservatieve maatregelen niet effectief zijn gebleken.

4. PRP (plaatjesrijk plasma) therapie

PRP-therapie omvat het injecteren van geconcentreerd plaatjesrijk plasma in het getroffen gebied. Het plasma bevat groeifactoren die het herstel kunnen stimuleren en de genezing van beschadigde pezen kunnen bevorderen. Hoewel nog steeds onderwerp van onderzoek, kan PRP-therapie effectief zijn bij sommige gevallen van een tennisarm.

5. Chirurgie

In zeldzame gevallen waarin andere behandelingen niet effectief zijn geweest, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Chirurgie voor een tennisarm omvat het verwijderen van beschadigd weefsel rond de elleboog. Het doel is om de druk op de pezen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen. Chirurgie wordt meestal pas overwogen als alle andere opties zijn uitgeput.

Voor de behandeling van een tennisarm zijn verschillende medische opties beschikbaar, variërend van medicatie tot interventies voor ernstige gevallen. Het is belangrijk om de behandeling te individualiseren op basis van de ernst en de duur van de klachten. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor een nauwkeurige diagnose en een gepersonaliseerd behandelplan. Met de juiste medische interventie kunnen veel mensen met een tennisarm verlichting vinden en terugkeren naar een actieve levensstijl.