Hot spark
Image default
Aanbiedingen

De 2 verschillende soorten horloge uurwerken waar je uit kunt kiezen

De 2 verschillende soorten horloge uurwerken waar je uit kunt kiezen

Wanneer je op zoek gaat naar een mooi nieuw horloge, bijvoorbeeld van het prachtige merk Citizen, heb je keuze uit tig verschillende soorten, zowel voor vrouwen als voor mannen. Zo heb je bijvoorbeeld horloges met een leren band, een stalen band, een grote stoere klok of een subtiel klokje, radiogestuurd, op zonne-energie, en met een quartz of mechanisch uurwerk. Die laatste keuze willen we graag in deze blog behandelen. Want uiteindelijk zijn er twee verschillende soorten horloge uurwerken waar je uit kunt kiezen, en wel te weten quartz of mechanisch. Wat het verschil hiertussen precies is en welke voordelen ieder soort uurwerk met zich meebrengt lees je allemaal in deze blog. Lees dus snel even verder!

 

Quartz uurwerk

Een quartz uurwerk werkt op een knoopcel batterij. Deze knoopcel batterij zorgt voor de aandrijving van het uurwerk. Het is eigenlijk vernoemd naar het quartz-kristal dat zeer constant tienduizenden trillingen per seconde geeft. Binnenin een quartz uurwerk worden deze trillingen omgezet in één impuls per seconde die vervolgens versterkt wordt en er uiteindelijk voor zorgt dat de secondewijzer van het horloge één seconde vooruit springt. Omdat de trillingen van de quartz kristallen zo ontzettend regelmatig zijn, is een quartz horloge wellicht het meest nauwkeurige en constante horloge dat er maar bestaat. Een ander groot voordeel is dat een quartz horloge in grote oplages wordt geproduceerd waardoor het niet alleen ontzettend betrouwbaar is maar ook nog eens behoorlijk voordelig in aanschaf.

 

Mechanisch uurwerk

Een mechanisch uurwerk wordt ook wel automatisch uurwerk genoemd. In tegenstelling tot een quartz uurwerk werkt dit soort uurwerk geheel zonder batterij. Daar waar een quartz horloge een knoopcel batterij nodig heeft om in werking te blijven, blijft een mechanisch of automatisch horloge juist lopen door simpelweg aan de kroon te draaien of door een heen en weer schommelend gewicht in beweging te brengen. Wanneer je een dergelijk horloge dagelijks om je pols draagt, zal het uurwerk blijven lopen en hoef je niet bang te zijn dat het horloge stil gaat staan. Het grootste voordeel van een mechanisch uurwerk ten opzichte van een quartz variant is dan ook het feit dat je geen last hebt van lege of lekkende batterijen. Wel vraagt een dergelijk horloge meer onderhoud, maar daar krijg je dan ook een juweeltje voor terug!

https://www.juwelierswebshop.nl/horloges/