Hot spark
Image default
Banen en opleidingen

Alles over een procesoperator worden

 Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en denkt erover om procesoperator te worden? Wat doet een procesoperator eigenlijk voor werk? Een procesoperator is de mens die de machine bedient en in de gaten houdt of het proces wel goed verloopt. De mens achter de machine dus. Operators moeten de stappen controleren die moeten worden doorlopen. Dit kan je het proces van de procestechniek noemen. Het is de bedoeling dat er een goed eindproduct wordt gemaakt.

De werkzaamheden van een procesoperator algemeen

Je hebt als procesoperator verschillende taken: je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt in als dat nodig is. Natuurlijk voer je ook controles uit op de installatie zelf. Je doet klein onderhoud. Het grote onderhoud aan de machines wordt door de onderhoudsafdeling gedaan.

Als de fabriek moet opstarten of de boel moet afgesloten worden dan doe jij dat. Procesoperator zijn is een leuke baan. Je moet wel technisch inzicht hebben. Ook moet je verstand hebben van chemie en veiligheid is ook erg belangrijk. Ook dat laatste waarborg jij. Een chemische fabriek besturen is een zeer grote verantwoordelijkheid. Niet alleen voor jou maar ook voor jouw collega’s en iedereen die in de fabriek werkt en er in de buurt woont.

Wat verdien je als procesoperator?

In de procesindustrie kan je lekker verdienen. Het is een beetje lastig om precies te zeggen wat je zal gaan verdienen omdat de range van de salarisschalen nogal uiteen liggen. Het ligt er ook aan welk niveau en opleiding je hebt genoten maar het salaris ligt gemiddeld tussen de 2200 en 3800 euro bruto. De branche waarin je werkt is ook belangrijk net als het werken in ploegendiensten.

Procesoperator A

Als mechanische operator A controleer je de productieprocessen en grijp je in als dat nodig is. Het gemiddelde salaris waarmee je begint ligt tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand. Bij dit bedrag zijn dan nog niet de toeslagen meegerekend. Ook het vakantiegeld en een eventuele 13e maand komen hier nog bij.

Procesoperator B

Als procesoperator B controleer je het productieproces en let je ook op de chemische- of mechanische productieprocessen. Het volledige proces is geautomatiseerd maar er moet wel goed opgelet worden of alles goed gaat. Je let erop dat er veilig gewerkt wordt en je levert verbetervoorstellen aan. Je hebt dus meer verantwoordelijkheid in deze job. Het bruto basissalaris ligt tussen de 2200 en 2900 euro per maand. Dit bedrag is exclusief toeslagen, vakantiegeld en een eventuele 13e maand.

Procesoperator C

Als procesoperator C zorg jij dat je vanuit de centrale controlekamer het complete productieproces in de fabriek goed in de gaten houdt. Jij bent verantwoordelijk voor de complexe productieprocessen. Ook geef je leiding aan een team van operators. Jij controleert of iedereen zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Jij bent een operator met veel ervaring. Het gemiddelde bruto salaris ligt tussen de 2500 en 3600 euro per maand. Ook dit bedrag is exclusief de toeslagen, vakantiegeld en een eventuele 13e maand.

Lees hier alles over procesoperator worden.

https://synsel.nl/