Hot spark
Image default
Bedrijven

Afval scheiden binnen je bedrijf: zo begin je ermee

Door bedrijfsafval zo goed mogelijk te scheiden kunnen veel materialen opnieuw worden gebruikt. Zo voldoe je als ondernemer aan de wet- en regelgeving en laat je zien dat je op een duurzame manier bezig bent. Maar hoe scheid je het bedrijfsafval op een juiste manier, zodat het gerecycled kan worden.

 

Waarom is het scheiden van afval zo belangrijk?

Het scheiden van afval is verplicht in Nederland, en dat is natuurlijk niet zomaar. Afval bevat een hoop materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Door afval op een juiste manier te scheiden kunnen deze materialen of grondstoffen worden hergebruikt. Zo worden nieuwe grondstoffen gespaard, want er hoeven geen nieuwe grondstoffen worden gewonnen. Ook wordt er door goed te scheiden minder afval verbrand. Zo wordt het milieu dus minder belast. Afval scheiden en ondernemen gaan tegenwoordig dus hand in hand.

 

Hoe begin je als bedrijf met het scheiden van afval?

Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van het afval. Het type afval dat je produceert, de hoeveelheid en de grootte van het bedrijf bepaalt hoeveel afval je moet scheiden volgens de wet. Je kunt als ondernemer je steentje bijdragen door meteen te beginnen met:

 

Het in kaart brengen van het afval

Dat kun je doen door een week lang goed bij te houden wat jouw medewerkers produceren aan afval. Als er veel papier, karton, glas, metaal of plastic wordt gebruikt, is een groot deel van de afvalproductie geschikt om te hergebruiken. Ook ander afval zoals frituurvet, piepschuim en gft-afval kunnen een goede bestemming krijgen.

 

Onderzoek hoe het afval wordt verwerkt

Wie haalt jouw afval op? En wat wordt er vervolgens met het afval gedaan? Bel eens met het bedrijf dat het afval ophaalt of bel de gemeente. Zij kunnen jou helpen hoe het afval beter verwerkt kan worden. Wil je graag tuinafval afvoeren? Klik dan hier! 

 

Help jouw collega’s met scheiden

Het huren van de juiste mkb container en het aanschaffen van extra containers is belangrijk om al het afval op een goede manier te kunnen scheiden. Ook kunnen opvallende stickers of een poster helpen om het afval beter te scheiden.