Hot spark
Image default
Dienstverlening

Waar bestaat een meterkast uit?

We hebben allemaal een meterkast in onze woning, maar weten we daadwerkelijk wel waar een meterkast uit bestaat en waar alle componenten voor dienen? Dit is wel nodig om te weten, vooral als er ineens wat uitvalt en u niet meer weet hoe u het aan kan zetten. Als alle stroom uitvalt is het voordehandliggend om direct de meterkast te checken met een zaklamp, de stroomuitval kan misschien liggen aan de meterkast. Maar als u niet weet waar u naar moet kijken, kunnen wij wel begrijpen dat u radeloos bent! Hier kunt u lezen wat er allemaal in uw meterkast zit. 

De vaste componenten in een meterkast

In een meterkast kunt u vrijwel altijd dezelfde componenten vinden. Een meterkast bestaat altijd uit een gasmeter, een elektriciteitsmeter, een watermeter, een kabeltelevisie draden (CAI), telefoondraden en een wifi apparaat. Sommige meterkasten kunnen van elkaar afwijken, omdat ze bijvoorbeeld meerdere componenten bevatten. Componenten zoals een stadsverwarming, een subsidie meter zonnepanelen en een slimme energiemeter. Daarnaast bevat een meterkast ook de volgende noodzakelijke onderdelen, de onderdelen die ervoor zorgen dat de woning van veilige stroom wordt voorzien: aardlekschakelaar, stoppenkast (groepenkast), hoofdschakelaar, aardblok, aansluiting voor externe aardedraad, buisinvoerstuk. 

Waar dient een aardlekschakelaar voor?

Een aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel in de meterkast, een aardlekschakelaar werkt in treding wanneer deze een lekstroom meet. Wanneer een een lekstroom wordt gemeten schakelt de aardlekschakelaar de gehele groepenkast uit. Dit zorgt ervoor dat veel gevaarlijke situaties voorkomen worden. Een lekstroom ontstaat wanneer de behuizing van een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan. Dit kan ontstaan wanneer de isolatie van de bedrading beschadigd is. 

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat is een beveiligingssysteem waarmee de elektrische installatie in een woning wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met ‘alamat’. Een aardlekautomaat behoort net als de aardlekschakelaar tot de beveiliging van het elektrotechnische systeem in gebouwen en woningen.