Hot spark
Image default
Eten en drinken

Hoe aardappelen in de herfst te planten?

Bij het poten van aardappelen in de herfst is een van de eerste klussen die u moet doen, uw pootaardappelen halen.

Nu, in het vroege voorjaar, zijn deze gemakkelijk te vinden in tuincentra, maar het is niet waarschijnlijk dat u ze in de herfst in het noorden te koop zult vinden. Dit betekent dat je je eigen zaad van een eerdere oogst moet bewaren.

Als je in het voorjaar aardappelen poot, snij je de knollen vaak in kleinere stukjes om het pootgoed verder te laten groeien. Bij het planten in de herfst is het echter het beste om de hele aardappel te planten.

Aardappelen die voor opplant in kleinere stukken zijn gesneden, hebben een veel grotere kans om in de winter te rotten. Terwijl hele aardappelen veilig slapen tot het warme weer aanbreekt.

Kies bij het selecteren van pootaardappelen die stevig zijn en geen tekenen van rot, bacterievuur, korst of andere ziekten vertonen. De pootaardappelen moeten zo groot zijn als een kippenei of een golfbal of groter.

Dit is waar een persoonlijke voorkeur om de hoek komt kijken.

Bij het poten van aardappelen geldt: hoe groter de pootknol, hoe meer energie de plant nodig heeft om te gaan groeien. Veel mensen geven er echter de voorkeur aan om de grote en middelgrote aardappelen te eten in plaats van te planten.

Het is prima om de kleine aardappelen ter grootte van een ei te bewaren om je volgende oogst mee te planten. Ik heb dit gedaan en ze zijn altijd prima gegroeid.

Maar ik merk wel dat het gebruik van grotere aardappelen de planten een betere start geeft en iets meer oplevert.

De volgende stap is het voorbereiden van uw plantgebied. We doen een diepe mulch, no-till tuinieren. Het proces is voor ons dus heel eenvoudig. We maken onze plantrijen met onze zelfgemaakte rijenmaker, maar je kunt ook een touwtje gebruiken.

De plantrijen zijn diep genoeg om de mulch opzij te trekken en de kale grond bloot te leggen.

Plaats vervolgens de pootaardappelen in de plantgroeven en laat 6 tot 8 inch tussen de knollen.

Zodra de aardappelen zijn geplant, bedekken we ze met 1 tot 2 inch konijnenmest gemengd met gecomposteerde houtsnippers. Dit zal helpen om de planten van kunstmest te voorzien terwijl het in de winter in de grond wordt gespoeld.

Ten slotte bedekken we de plantgroeven met nog eens 4 inch houtsnippermulch. Dit biedt voldoende bescherming tegen vorst en kou in de winter.

Dus waarom niet wat tijd besparen in het drukke voorjaar en dit najaar uw aardappelen planten?

Ze zullen komend voorjaar goed van start gaan en u hoeft zich geen zorgen te maken dat u de aardappelen vroeg in het voorjaar poot.