Automatisch betere sigaren dankzij de humidor

14jun - door - 0 - Over Recreation / Autos

Automatisch smaakvollere sigaren in de humidor?

Humidor is het gereedschap voor goede sigaren. Dit gaat niet automatisch, maar wel na het lezen van deze tekst. Sigaren bewaren is een delicate kwestie waarbij aandacht dient te worden gegeven aan de belangrijke aspecten. Daarom bespreken wij, de specialisten op het gebied van humidors en sigaren, een aantal veel voorkomende vragen van onze klanten:

  • Rijpen van sigaren
  • Op welke leeftijd de sigaren roken?
  • Met of zonder cellofaan bewaren?
  • Sigaren huwelijk

Rijpen van sigaren in een humidor: wat betekend dat?

Een sigaar is gemaakt van hele tabaksbladeren. Het is waar dat verschillende type tabaksbladeren van andere origine anders rijpen en smaken met de jaren. Desondanks blijft het een feit dat alle tabaksbladeren, we praten hier over longfiller sigaren gemaakt met hele bladeren in vochtige ‘levendige’ toestand, op leeftijd geleidelijk zullen veranderen over een periode van tijd. De rokers van bovengemiddelde leeftid zullen vaker kiezen voor specifieke Habanos sigaren gezien zij al decennia lang ervaring hebben met deze mix van tabaksbladeren. Ook gedurende de tijd dat deze sigaren bewaard worden verbeterd namelik de smaak van deze Cubaanse sigaren aanzienlijk. Het is een feit dat bepaalde mengsels van tabak nu eenmaal betere resultaten geven op het gebied van rijjping. Bij sommige sigaren stopt het rijpingsproces na een bepaalde tijd. Het toenemende voordeel houdt dan op, vandaar dat veel sigarenrokers notities bij houden over de smaakevolutie van een kist sigaren in de humidor. Ondanks dat de voortgang van de smaakbeleving minder wordt, zal de evolutie gaande blijven qua rijpingsproces ook al is dit nauwelijks nog merkbaar. Andere tabakmengsels zullen continue verbeterd worden met een beter rijpingsproces.

Het rijpen van sigaren kan enkel plaatsvinden indien u de humidor goed onderhoud. Dit betekent niet in de zon plaatsen vanwege de slechte UV-straling, op een niet warme plaats (tussen 18 °C en 20° en een juiste luchtvochtigheid behouden tussen 65 % en 75 %. Deze zaken bewaken is zeer belangrijk. Hiermee kunt u uw sigaren voor 5, 10, 20 of zelfs meer 20 jaren laten rijpen. Het is gemakkelijk om bij ons sigaren te komen kopen om deze binnen een korte tijd op te roken. Het is echter een ander verhaal indien u de sigaren 12 maanden of 12 jaren laat rijpen. De sigaren die in onze sigarenwinkel te koop zijn hebben slechts een korte tijd mogen rijpen. Dit proces duurde vroeger 6 maanden en tegenwoordig nog maar 3 tot 4 weken. Het is dan aan te raden om als liefhebber de sigaren na aanschaf minimaal 6 maanden te laten rijpen om de smaken beter in balans te brengen. Wanneer u besluit om uw sigaren te laten rijpen besluit u om verfijning op te zoeken qua smaakbeleving. In Noord-Amerika is dit de normaalste zaak van de wereld, hier in Europa is men dit proces over het algemeen nog maar net begonnen te ontdekken.

Hoe lang duurt het voordat mijn sigaren de juiste leeftijd hebben op het gebied van rijping?

Na een 3tal weken zal de sigaar ontspannen qua vochtigheid en amoniak en beter roken. Na 3 maanden zal de sigaar stabiliseren qua smaken en de olie langzaam verdwijnen. De sigaren kunnen dan beginnen te pairen met andere sigaren. Na een 2 tot 3tal jaren zal in de juiste omstandigheden het echte rijpingsproces beginnen met subtiele, aangename smaakveranderingen als onderdeel van de meer complexe chemische processen binnenin de longfiller sigaren. Voor de meeste premium longfiller sigaren geldt dat het proces 18 maanden tot 24 maanden in beslag neemt om de juiste leeftijd te bereiken. Voor de super premium longfiller sigaren is de juiste leeftijd qua optimale rijping 3 jaar. Sommige super premium longfiller sigaren worden gemaakt met sigaren tot 15 jaren oud. De meeste fabrikanten zullen sigaren op de markt brengen die niet lang genoeg hebben gerijpt om deze smaakvol op te kunnen roken. Vanwege de grote populairiteit van sommige sigaren worden deze te vroeg op de markt gebracht en daardoor gerookt zonder dat deze tot bloei zijn gekomen.

Moet ik het cellofaan om de sigaren in de humidor heen verwijderen?

Het cellofaan om de sigaren van nu zijn voorzien van microscopisch kleine gaatjes waar zuurstof in en uit kan gaan. Daarnaast is het uiteinde van het cellofaan om de sigaar heen nooit afgeloten, maar gewoon omgevouwen. Ook middels deze weg kan de luchtvochtigheid de sigaar penetreren. Het cellofaan is overigens ook een middel om schimmel en ongedierte te scheiden van uw sigaren. Een goede sigaar zal ook kunnen rijpen in de verpakking, u kunt het vergelijken met een bewaarwijn op leefijd welke ook beter wordt in de fles. Het rijpen van een sigaar betreft een complex en chemish proces. Het gaat hier om oxidatie, langzame chemische veranderingen zoals het natuurlijk verdrijven van ammoniak en het samenkomen van essentiële oliesoorten.

Wat is het laten trouwen van sigaren in een humidor?

Indien u een kist met sigaren in uw humidor plaatst met cellofaan en u wilt deze laten rijpen. Dan verwijderd u het best het cellofaan om de sigaren zodat de sigaren met elkaar trouwen. Het trouwen is het laten pairen van sigaren met elkaar waarbij smaken overgedragen worden aan elkaar. Individueel gezien zullen de sigaren niet beter of slechter gaan smaken, maar de sigaren zullen over de gehele linie meer consistent smaken. Let er op dat u de humidor met sigaren welke u wilt laten rijpen niet dagelijks opent en sluit. Het frequent openen en sluiten zorgt ervoor dat teveel nieuwe zuurstof de sigaren bereikt en daardoor voor een te snelle wisseling van de essentiële oliesoorten en ammoniak zorgt. Indien u een dagelijkse liefhebber van sigaren bent schaft u het beste een humidor aan voor dagelijks gebruik. Ook geven wij als specialisten op het gebied van de humidor u het advies om krachtige en aromatische Cubaanse sigaren niet in dezelfde humidor te laten rijpen als zachte Jamaicaanse of sigaren uit Honduras. Het is niet de bedoeling dat de smaken en verschillen van deze sigaren met elkaar verweven raken.

Wij hebben klanten die verschillende humidors bij ons hebben aangeschaft voor het laten rijpen van sigaren van verschillende terroirs. Wij kennen ook klanten die bepaalde sigaren in andere kisten bewaren om verschillende smaken toe te voegen aan de sigaren tijdens het rijpingsprocces.

Op het gebied van sigaren bewaren, rijpen en laten trouwen zijn verschillende dimensies te ontdekken zoals u leest. Voor meer vragen vernemen wij graag van u via http://www.humidorkoning.nl.